Champ Vennerin joukoissa!

29.10.2020


Herkkusieni taitaa olla meille kaikille se tutuin ja turvallisin sieni, jota käytämme kotikeittiön kokkailuissa. Tunnettuuden ja helppokäyttöisyyden lisäksi herkkusienet ovat myös terveellinen ja ilmastoystävällinen raaka-aine. Onneksemme maukkaita ja tuoreita herkkusieniä onkin saatavilla ympäri vuoden – ja täysin kotimaisina.

Tiedätkö missä Pohjoismaiden johtava valkoisten herkkusienten tuottaja siis sijaitseekaan? No Satakunnan Kiukaisissa, tietenkin!

Arvokas kumppanimme Mykora Oy viljelee suuren osan ruokakaupoissamme myydyistä herkkusienistä, brandinaan meille kaikille tuttu Champ. Pääsimme tutustumaan heidän vaikuttavaan, ja ennen kaikkea vastuulliseen toimintaansa aikaisemmin syksyllä, josta voit nähdä videon yllä. Herkullisia Champ-herkkusieniä kasvaa 16:ssa kasvihuoneessa ympäri vuoden, vuosittaisena sienisatonaan vaikuttavat yli 1,5 miljoonaa kiloa!

Herkkusienistä Kiukaisissa huolehtii noin 75 henkilöä ympäri vuoden, ja jokainen sieni poimitaan käsin suoraan rasioihin, jotta kolhuille herkkä sieni säilyy laadukkaana läpi ketjun, ilman kemikaaleja!

Herkkusienet ovatkin todellista lähiruokaa, joiden kasvatuksella pyritään myös huomioimaan myös kiertotalouden aspektit. Mykora valmistaa itse sienen olkipohjaisen kasvualustan kotimaisista raaka-aineista ja sienirihmasto lisätään kasvualustaan, jonka jälkeen se siirretään kasvuhuoneeseen. Sieltä sato kerätään pari viikkoa myöhemmin käsin. Yksi kasvualusta antaa kolme satoa, jonka jälkeen alustaa käytetään lähialueiden peltojen maaparannusaineena. Näin kiertotalous toteutuu tässäkin osassa tuotantoa.

Huomionarvoista on myös, että kasvatuksessa ei käytetä kasvisuojeluaineita, ja herkkusienet voi vaan pyyhkäistä puhtaaksi ennen kokkailua.


venner-yhteistyo-champ-banneri

Makua ja ravinteita

Umami-rikkaat herkkusienet tuovat herkullisen maun lisäksi muun muassa proteiinia, kuituja sekä kivennäis- ja hivenaineita ruoka-annoksiin. Herkkusieniä on saatavilla sekä ruskeana, että vaaleampana. Vaikka herkkusienet helposti mielletään grilliruokien aateliksi, niin on hyvä pitää mielessä, että niistä valmistuu nopeasti ja helposti useita erilaisia ruokia. Ne maistuvat erinomaisille esimerkiksi paistettuna, kastikkeissa, keitoissa, lisukkeina, padoissa, pastoissa ja salaateissa – vaikka missä siis! Kurkkaa ohjeita vaikka Vennerin Keittiöstä, tai suoraan Champin sivuilta. Viljeltyjä sieniä ei tarvitse pestä ennen käyttöä, ne voi vain pyyhkiä tai harjata kevyesti puhtaaksi. Champ-herkkusieniä voi nauttia raakana tai kypsänä omien makumieltymysten mukaan. Sienet kannattaa myös hyödyntää kokonaan, jalasta hattuun, jolloin vältämme turhan hävikin syntymistä. Säilytäthän sienet jääkaapissa, sillä lämpimässä ja vetoisessa tilassa ne kuivuvat helposti. Pakkausrasia suojaa niitä ilmavirtauksilta ja kolhuilta.

Champ kannustaa myös omalta osaltaan kokeilemaan uusia makuja ja lisäämään kasviksia arkiruokailuun. Champin ”Herkkusieniuutisissa” olikin varsin hyvä vinkki:

Vähemmän lihaa + enemmän sieniä = parempaa makua #champblend

Champblend idean avulla voimme korvata lihan osuutta ruoissa suomalaisilla Champ herkkusienillä. Tarkoittanee puolet vähemmän lihaa, saman verran lisää herkkusieniä ja tuplasti enemmän makua!

Kiitos Mykora Oy, Champ-herkkusienet sekä Vihreäkeiju yrtit, että olette mukana rakentamassa ravitsevampaa ja parempaa tulevaisuutta Vennerin joukoissa.

Ravitseva ruoka kuuluu kaikille, ja elämässä pitää olla yrttiä 💚

Testaa ainakin nämä: Helpot sieni-kaurapyörytkät, Herkkusieni-kvinoatto, Herkkusieni-wok tai Herkkusieni-lehtikaalirisotto 😋


+358 44 988 6181

© Venner Oy 2024

Tietosuoja | Käyttöehdot